LinkedIn is het grootste professionele netwerk op het internet en blijft groeien. Je kan LinkedIn gebruiken om de juiste baan of stageplaats te vinden, connecties aan te gaan met professionele relaties en deze band te versterken. Maar wist je dat ze in Duitsland ook een ander platform gebruiken voor deze doeleinden? Namelijk Xing.

Xing werd in 2003 opgericht en is vooral populair in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het platform richt zich op de Duitstalige markt en biedt gebruikers de mogelijkheid om een profiel aan te maken, contacten te leggen en groepen te vormen op basis van gemeenschappelijke interesses. Xing is ook gericht op het vinden van nieuwe carrièremogelijkheden en het uitbreiden van professionele netwerken.

Veel Duitse bedrijven en recruiters gebruiken Xing om potentiële kandidaten te vinden voor openstaande functies. LinkedIn, daarentegen, is wereldwijd bekend en heeft een veel breder publiek dan Xing. Het platform werd in 2002 opgericht en is bedoeld voor professionals over de hele wereld. LinkedIn biedt vergelijkbare functies als Xing, waaronder het opbouwen van een professioneel netwerk, het vinden van nieuwe carrièremogelijkheden en het volgen van bedrijven en industrieën.

Hoewel Xing en LinkedIn veel overeenkomsten hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee platforms. Een van de belangrijkste verschillen is de taal die wordt gebruikt op elk platform. Xing is volledig in het Duits, terwijl LinkedIn beschikbaar is in verschillende talen, waaronder Nederlands en Duits. Dit kan verklaren waarom Duitse professionals de voorkeur geven aan Xing, omdat het hen in staat stelt om te communiceren in hun moedertaal en zich meer op hun gemak voelen bij het gebruik van het platform.

Een ander verschil tussen Xing en LinkedIn is het gebruik van functies en tools. Xing is gericht op de Duitstalige markt en biedt specifieke functies voor deze markt, zoals het vinden van evenementen en het boeken van vergaderzalen. LinkedIn daarentegen heeft een meer wereldwijde focus en biedt meer algemene functies en tools die gericht zijn op het opbouwen van een professioneel netwerk.

Een derde verschil tussen Xing en LinkedIn is het type gebruikers dat elk platform aantrekt. Hoewel beide platforms gericht zijn op professionals, trekt Xing voornamelijk Duitse professionals aan die werkzaam zijn in de technologie- en engineeringsectoren. LinkedIn trekt daarentegen een breder scala aan professionals aan, waaronder consultants, marketeers en financiële professionals.

In conclusie, terwijl Xing het meest gebruikte zakelijke sociale netwerk is in Duitsland, is LinkedIn de norm in Nederland en de rest van de wereld. De verschillen tussen de twee platforms kunnen worden toegeschreven aan de taal, het gebruik van functies en tools en het type gebruikers dat elk platform aantrekt. Ongeacht welk platform professionals gebruiken, beide bieden waardevolle kansen om professionele netwerken uit te breiden en nieuwe carrièremogelijkheden te vinden. Het is belangrijk om te begrijpen dat elk platform zijn eigen unieke voordelen en functies heeft, en dat het kiezen van het juiste platform afhankelijk is van de specifieke behoeften en doelen van een individuele professional.

Heb jij hulp of advies nodig bij het maken van de juiste keuze? Neem dan contact met ons op!